Sosyal Medya

Güncel

CHP’de 'ince' kurultay hesapları

CHP’de olağanüstü kurultay isteyen parti içi muhalefetin amacı mevcut delegelerle seçimli bir kurultay. Genel Merkez ise kurultaya yılbaşına kadar tamamlanacak olan kongrelerden gelecek yeni delegelerle gitmenin hesaplarını yapıyor.



CHP tüzüÄŸüne göre, seçimli bir olaÄŸanüstü kurultay yapılması için var olan delege sayısının yarısından bir fazla imzaya ihtiyaç var, bu sayı da 2014 kurultayı baz alındığında 609. Vefatlar, deÄŸiÅŸimler, istifalar nedeniyle bu sayı deÄŸiÅŸti. Åžu an devam eden mahalle, ilçe ve il kongreleri nedeniyle de delege isimleri deÄŸiÅŸiyor. Åžu ana kadar 12 ilde kongreler tamamlandı. Yılbaşına kadar bütün CHP örgütlerinde kongre süreçlerinin tamamlanması hedefleniyor. OlaÄŸanüstü kurultay için imza toplamaya baÅŸlayan muhalefet, kongre yapılmayan yerlerde eski delegelerden, yapılan yerlerde ise yeni delegelerden imza toplamak zorunda. Ä°mza aldığı delegenin de yapılacak bir kongrede delege sıfatını kaybetmesi mümkün. CHP Genel Merkezi parti içi muhalefetin yeterli imza toplamasının zor olduÄŸunu düÅŸünüyor, dahası Ocak ayındaki olaÄŸan kurultay için de yeni delege kaydediyor. TüzüÄŸe göre, Genel BaÅŸkan veya Parti Meclisi seçimli olaÄŸanüstü kurultaya karar verebiliyor ancak CHP Genel Merkezi’nde bu ihtimali konuÅŸan yok. Zira yeni delegelerin devreye girmesi için zamana ihtiyacı var.

Ä°nce, eski delegeyi istiyor

CHP’de parti içi muhalefet için öne çıkan isim Yalova Milletvekili Muharrem Ä°nce basın toplantısı düzenledi, “adayım” demedi ama olaÄŸanüstü kurultay istedi. “Kurultay delegesi uygun görürse aday olurum” demekle yetindi. Ä°nce aslında “Kurultay toplansın, aday olacağım” mesajını verdi. Muharrem Ä°nce, CHP'nin 5 Eylül 2014'te gerçekleÅŸtirdiÄŸi 18. OlaÄŸanüstü Kurultay'da Kemal KılıçdaroÄŸlu'nun karşısında genel baÅŸkan adayı olmuÅŸ ve bin 218 delegenin 415’inin oyunu almıştı. 740 oy alan KılıçdaroÄŸlu’nun 325 oy arkasında kalmıştı. Ä°nce, olaÄŸanüstü kurultay toplanmasını ve 2014 yılındaki Kurultay’da oy kullanan delegelerle bir genel baÅŸkanlık yarışı yapılmasından yana.

Ä°nce’ye 415 oy veren delege, bu kongrenin ardından iki genel seçim geçirdi ve bu iki seçimde de CHP bir sıçrama yapamadı. Bu delegeler arasında, milletvekili seçim sürecinde kırgınlık yaÅŸayanlar da hesaba katıldığında, Ä°nce’nin bu delege yapısı ile ÅŸansı, yeni delegelerin devreye girdiÄŸi bir seçime göre daha yüksek. Zira yeni delegeleri genel merkez kaydediyor.

Yüksek ÅŸansı Ä°nce’ye genel baÅŸkanlık koltuÄŸu getirmese bile, 415’in üzerine koyacağı her oy, aslında Ä°nce’nin potansiyel bir genel baÅŸkan adaylığı için gelecek kurultaylarda iddiasını devam ettirmesini saÄŸlayacak. Ä°nce, bu nedenle basın toplantısında olaÄŸan kurultayda oy kullanacak delegelerin seçilme yöntemini eleÅŸtirdi. Ä°nce, “Seçime 21 gün kala, Karaman’da neden il kongresi yapıyorsunuz? Bu telaÅŸ niye? Delege seçimi yapılmıyor partide. Anahtar teslim paket delege yazılıyor” diyerek Ocak ayında yapılması muhtemel olaÄŸan kurultaydaki delege yapısının, genel merkeze yakın olma ihtimalini eleÅŸtirdi. Muharrem Ä°nce ve arkadaÅŸları olaÄŸanüstü kurultay için imza toplamaya baÅŸlayacaklarını söyledi. EÄŸer, Ä°nce ve arkadaÅŸları zor olanı baÅŸarır 600’ü aÅŸkın imza toplarlarsa, bu kez CHP’de yeni delege-eski delege tartışmasıyla birlikte mahkeme salonlarına da taÅŸan bir sürece tanıklık edebiliriz.

Bütçe konuÅŸmasıyla yıldızı parladı

2002 yılında Yalova Milletvekili olarak TBMM’ye giren Muharrem Ä°nce için siyasi hayatındaki kırılma noktası 25 Aralık 2009’de TBMM kürsüsünden yaptığı konuÅŸma oldu. Bütçe görüÅŸmeleri sırasındaki bu konuÅŸmasında AK Parti’ye yönelik sert eleÅŸtirileri sosyal medyada paylaşım rekorları kırdı. Ä°nce, bu konuÅŸmasının ardından parti yönetiminde görev aldı, grupbaÅŸkanvekili oldu. AK Parti ve CHP arasında gidip gelen ve tekrar edilen Yalova Belediye BaÅŸkanlığı’nı tekrar CHP’nin kazanmasında Muharrem Ä°nce’nin ildeki çalışmaları belirleyici oldu. Ä°nce’nin bu çabaları ona 2014’de CHP Genel BaÅŸkanlığı koltuÄŸunu getirmedi ama o bu amacından vazgeçmedi.   

Umut Oran bir kez daha

CHP Genel BaÅŸkanlığı için adaylığını açıklayan bir diÄŸer isim de eski CHP milletvekillerinden Umut Oran oldu. Oran, 7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinde aday gösterilmedi. Oran, 2008 yılında da dönemin CHP Genel BaÅŸkanı Deniz Baykal’a karşı da aday olmak istemiÅŸ ancak delegelerden aday olmak için gereken desteÄŸi bulamamıştı. Sadece 15 delege Oran'ın adaylığı için imza vermiÅŸti. CHP tüzüÄŸüne göre, genel baÅŸkanlığa aday olmak için delegelerin beÅŸte birinin imzası gerekiyor, bu madde hâlâ yürürlükte. Umut Oran bu kez ÅŸansını Kemal KılıçdaroÄŸlu karşısında deneyecek. Oran da Ä°nce gibi bir an önce olaÄŸanüstü kurultay toplanması çaÄŸrısı yaptı.

Feyzioğlu nabız yokluyor

CHP Genel BaÅŸkanlığı için ismi geçen ancak adaylığını açıklamayan bir diÄŸer isim de Türkiye Barolar BirliÄŸi BaÅŸkanı Metin FeyzioÄŸlu. Eski CHP Milletvekillerinden Turhan FeyzioÄŸlu’nun torunu olan Metin FeyzioÄŸlu, adaylığını açıklamadı ancak CHP teÅŸkilatlarında nabız yoklamaya devam ediyor. FeyzioÄŸlu’nun kurultay tarihine yakın bir zamanda adaylığını açıklayacağı beklentisi var. Milletvekili olmaması FeyzioÄŸlu’nun dezavantajı olarak öne çıkıyor.

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.